Varná doska je v súčastnosti oveľa populárnejšia ako klasické sporáky…Pozrite si jej pre a prosti a rozhodnite sa, čo vám viac vyhovuje! Pred samostatne stojacim sporákom radšej dajte prednosť varnej doske. Takéto rozhodnutie zodpovedá módnym trendom, je to estetickejšie a energeticky úspornejšie riešenie. Súčasťou varných dosiek je elegantný a praktický digestor.

Porovnanie: 

Plynové varné dosky: + jednoducho sa regulujú a rýchlo reagujú na zmenu teploty

+ moderné typy sú vybavené elektrickým iskrovým zapaľovačom umiestneným priamo v horáku

+ termoelektrická poistka zhasnutia plameňa automaticky preruší prívod plynu, ak plameň zhasne

+ môžete na nich variť vo všetkých typoch hrncoch

– nevýhodou môže byť menšia pohodlnosť pri údržbe

Sklokeramická varná doska: + majú dokonalý plochý povrch a umožňujú používať hrnce rôznej veľkosti

+ obsahujú rýchlovarné zóny, ktoré dosiahnu maximálny výkon počas piatich sekúnd

+ dôležitá je funkcia indikácia tepla, ktorá informuje o teplote platne

+ sú relatívne jednoduché na čistenie

– na sklokeramickú dosku by nemalo nič spadnúť

– je potrebné pripojenie 380 V, k vývodu je potrebný istiaci vypínač

Indukčná varná doska: + oproti sklokeramickým majú asi o polovicu nižšiu spotrebu elektriky a rýchlejší ohrev

+ minimalizuje straty vznikajúce prenosom tepla medzi rôznymi materiálmi

+ prívod tepla je možné presne a rýchlo regulovať, ani tie najchúlostivejšie pokrmy sa nepripália

+ sú veľmi ľahko udržiavateľné, lebo vyliata tekutina sa nemôže pripáliť

– nutnosť používať len špeciálne nádoby s kovovým magnetickým dnom

– pri najmodernejších je samozrejmosť rozpoznanie veľkosti hrnca a jeho postavenie na varnej zóne