Kuchynské drezy sú veľmi dôležitou súčasťou každej kuchyne. Umývanie nádob rozhodne nepatrí k príliš obľúbenej  činnosti. Napriek tomu, drez mával v kuchyni vždy dominantné postavenie. Vďaka umývačke riadu sa síce pôvodná funkcia drezu čiastočne vytratila, ale vďaka novým technológiám je drez omnoho krajší a estetickejší. V kuchyni sa bez neho rozhodne nezaobídeme. Ponuka drezov na našom trhu je dôkazom toho, že aj pri drezoch sa posudzujú nové trendy. Súčasné drezy sú nielen odolné voči teplote, chemikáliám a mechanickému poškodeniu, ale sú aj veľmi dekoratívne.

Pekný dizajn a dobre vybraná farba drezu do značnej miery ovplyvní celkový dojem z kuchyne. Pri výbere kuchynksého drezu by sme si mali ujasniť, ako intenzívne a v akom režime budeme drez používať. Pokiaľ máme v kuchyni umývačku riadu, bude nám stačiť menší drez, aj keď výrobcovia kuchýň odporúčajú k umývačke aj tak dvojdrez. Pokiaľ umývačku nemáme, dáme každopádne prednosť čo najväčšiemu drezu.

Niektoré kusy riadu nie sú na umývanie v umývačke vhodné. Rovnako aj pri varení často oplachujeme riad a kuchynské pomôcky podľa okamžitej potreby – a kde inde, ako v dreze? Niekde tiež musíme opláchnuť aj zeleninu alebo ovocie, niekam zliať vodu zo zemiakov, či cestovín, omyť drobné predmety, apod. Pri výbere drezu by sme mali brať v úvahu aj to, že si drez zabezpečujeme spravidla na dobu pätnásť, či dvadsať rokov. Na kuchynskom dreze by sme preto veľmi šetriť nemali. Nemali by sme preto ani kupovať drez, ktorý je z tenkého kovu – nemal by byť tenší ako 0,8 mm. Zároveň by sme si mali vybrať drez s veľkým priemerom odtokového otvoru.

Drezy s drvičom odpadov

Aj keď u nás ešte drviče odpadov nie sú veľmi rozšírené, onedlho tomu určite tak bude. A potom by bolo treba drez vymeniť alebo odtokový otvor dostatočne zväčšiť. Drvič odpadkov nám uľahčí nielen prípravu jedál, ale predovšetkým upratovanie, pretože zbytky jedál môžeme vhadzovať priamo do drezu a nie do koša. Pri výbere kuchynského drezu môžeme vyberať z rôznych materiálov , pričom v ponuke nájdeme zakaždým iné vlastnosti, iný vzhľad, iné nároky na údržbu a pochopiteľne inú cenu. Každý drez má svoje klady a zápory. Skôr sa používal prevažne biely smaltovaný drez, ale aj drez mosadzný, ktorý sa dnes vyskytuj takmer výnimočne. Svoje miesto nájde určite v rustikálnej kuchyni  – do nej sa dobre hodí, pokiaľ je doplnená retro predmetmi. Smaltované drezy, ktoré v domácnostiach prevažovali, sú síce cenovo dostupné, ale majú veľkú nevýhodu: ich povrchová úprava sa ľahko poškodí tak, že sa smalt pri náraze odštiepi.

Naviac sa ľahko zafarbia od kávy, čaju a ďalších bežných potravín. Biele smaltované drezy preto už v dnešných domácnostiach nevidíme. Nahradili ich nerezové drezy, ktoré sú odolné voči vode, mastnotám, vysokým teplotám, kyselinám, pretože nemajú póry. Spĺňajú najnáročnejšie hygienické hľadiská, nekorodujú a udržujú si vysokú kvalitu bez náročnej údržby, či už sa jedná o povrch hladký nerezový alebo profilovaný. Pri nešetrnom zaobchádzaní však hrozí riziko vzniku drobných deformácií a poškrabaniu. Určitou nevýhodou nerezových drezov je nutnosť ich neustáleho čistenia. Kvapky vody totiž zanechávajú škvrny a drez je nutné čistiť. Tento problém však výrobcovia vyriešeili drezom s tzv. textilnou štruktúrou, ktorý je na dotyk jemne vrúbkovaný. Vhodným materiálom pre výrobu kuchynských drezov je aj glazovaná keramika. Ich výhoda je široká škála farieb, stálofarebnosť a odolnosť voči mechanickému poškodeniu.