Vianoce v škandinávskom štýle

Vianoce v škandinávskom štýle aj u vás doma!

Interiér inšpirovaný chladnými severskými krajinami je charakteristický čistými líniami, prírodným dekorom a určitou jednoduchosťou. Znaky typické pre škandinávsky štýl sa prelínajú do vianočných dekorácií a bezprostredne vytvárajú jedinečnú výzdobu. Vianoce v škandinávskom štýle prinášajú osobitú esenciu, ktorá výrazne imponuje západným krajinám. Kde sa skrýva to čaro?

vianoce v škandinávskom štýle
Prostredie zobrazujúce vianočnú atmosféru s prvkami Škandinávie. Zdroj: Pinterest

Niet snáď dokonalejšieho času, kedy si vytvoriť vo svojom príbytku pravý škandinávsky štýl ako počas Vianoc. Počasie je v tomto období jedinečné a vytvára naozaj nezameniteľnú atmosféru. Do istej miery máme podstatne hlbšie prepojenie so severskými krajinami a ich chladnou a divokou prírodou. Spojenie so zeleňou je základným znakom Škandinávie. Zamerajte sa na prírodné prvky, klasické sviečky a svetlú paletu farieb, ktorá v severskom interiéri dominuje. V prípade škandinávskych dekorácií je jednoduchosť  kľúčom k vytvoreniu pravého dekoru. 

škandinávske vianoce
Dizajn interiéru v škandinávskom štýle počas vianočných sviatkov. Zdroj: Pinterest

Farby Škandinávie 

Pre severské krajiny je charakteristická farebná neutrálnosť. V dekorovaní dominuje biela farba. Pridávajú sa k nej zemité tóny – tmavohnedá, sivá, zelená. V dizajne sú podstatné prírodné prvky, ktoré ozvláštnia vytvorené prostredie. Vianočnú výzdobu prispôsobujeme danej palete farieb. Pokojne môžeme zvoliť čisto biele dekorácie s jemnou výšivkou červenej. Snažíme sa o minimalizmus a príjemné kombinovanie farieb, ktoré budú spoločne pôsobiť harmonicky.

vianočná obývačka
Jednoduché dekorovanie interiéru v kombinácií neutrálnych farieb a prírodných prvkov. Zdroj: Pinterest

Rada odborníka:

Dôležitým dekoratívnym prvkom je drevo. V interiéri vynikne i formou vianočných dekorácií. Vďaka nemu si dokážeme vytvoriť dokonalú imitáciu škandinávskej prírody. Aranžuje sa formou dekoratívnych kúskov ako sú kmene, palice a pod. Jednoducho si tak dotvoríte výzdobu pre Vianoce v škandinávskom štýle.

Prestrite si vianočný stôl 

Drevený stôl s lavicami dokonale vystihuje vhodný nábytok pre škandinávsky štýl. Je veľmi pekné si ho prestrieť i počas Vianoc. Prírodný materiál v kombinácií s imitáciami kožušín, ktorými pokryjete lavice, evokuje chladné prostredie typické pre severské krajiny. Prikrývky však budú vyžarovať príjemné teplo domova. 

vianoce v škandinávskom štýle
Vianočné dekorovanie stolu. Zdroj: Pinterest

Výzdoba stola je záležitosťou minimalizmu. Pohráva sa tu prírodnými dekoráciami ako sú vetvičky z vianočného stromu, prípadne rozmarínové konáre. Zvyknú sa umiestniť do číreho skla, vďaka ktorému dokonale vyniknú.

Bezprostredne sem patria i sviečky. Môžete sa rozhodnúť pre klasické biele, prípadne s jemným ornamentom farby, ktorú kombinujete ku vami zvolenej vianočnej výzdobe. Ku sviečkam môžete pridať i dekorácie z dreva.

Na prestretom stole sa tradične snúbi červená s bielou. Jednoduché biele taniere, obrúsky, biele sviečky a stolovanie s akcentom červenej farby. Môžete zostať aj pri jemných farebných tónoch šedej a béžovej. Čierna tu má tiež svoje miesto

vianoce v škandinávskom štýle
Minimalistické detaily prestretého stolu na Vianoce v Škandinávii . Zdroj: Pinterest

Tradičné dekorácie pre Vianoce v škandinávskom štýle

Jednoduchý spôsob ako priniesť do vášho príbytku dotyk lesa a vdýchnuť príval Škandinávie vianočným dekoráciam, je vydať sa na zbieranie vianočných vetvičiek do prírody. Uložte ich do vázy, vyzdobte jemnými dekoráciami a vytvoríte si tradičný dekoratívny prvok. 

Jednoduché vence vyhotovené z vetvičiek sú typickou vianočnou ozdobou, ktorá visí z okien Škandinávcom. Vytvoríte si ich jednoducho spleťou vetvičiek, ktorú navyniete na kúpený konštrukt venca. Tradičné a veľmi úhľadné, pričom prinášate prvok prírody do interiéru. Počas Vianoc nimi symbolicky vítame hostí.

vence
Vianočné venčeky sú tradičnou dekoráciou Škandinávie. Zdroj: Pinterest

Môžete si povesiť i vetvu zo stromu a dozdobiť ju sladkosťami visiacimi na nitkách. Skladané papierové hviezdy sú príznačným dekoratívnym prvkom. Škandinávci majú v obľube pracné ornamenty, ktoré vytvárajú vynímajúci sa dekoratívny prvok. Tabu nie sú ani figúrky, škriatkovia a sošky. 

Vedeli ste, že:

K severeským tradíciám patrí aj zhotovenie si vlastného venca z ľadu. Vytvoríte si ho pomocou jednoduchého postupu – zmrazíte vodu v špeciálnych formičkách a uložíte do nich vianočné dekorácie. Hotový veniec zavesíte na dvere, kde sa bude dokonale vynímať. 

Vianočný stromček 

Severania sú vo veľmi úzkom spojení s prírodou. Živé vianočné stromčeky sú výrazným ekologickým zásahom do prírody,  preto sa vyskytuje v škandinávskych domácnostiach v menšom množstve, prípadne v črepníkoch. Vianočný stromček nájdete väčšinou v malej variante, teda mini strom.

Severania si zvyknú zaobstarať živý smrek alebo jedlu, a zdobenie prispôsobujú minimalistickému štýlu. V podstate nechávajú vyniknúť zeleň a zameriavajú sa na veľmi jednoduché dekoratívne prvky, ktoré vo veľkom neprekryjú ihličie. Stromy sa zdobia bielymi svetlami, ale aj tradičnými sviečkami a sušienkami. Veľmi obľúbené sú dekorácie s tradičnými výšivkami. 

stromček
Zdroj: Pinterest

Na darčeky použite klasický baliaci papier a jednoduchú stuhu, ktorou ich previažete. Je to ekologickejšia verzia, ktorá je pre Škandinávcov príznačná.

darčeky
Zdroj: Pinterest

Teplé svetlo sviečok a príjemná žiara z rozloženého dreva vyvolávajú jedinečnú atmosféru.  Zaveste si vianočné ponožky nad kozub, uvarte si horúce kakao a kochajte sa dokonalou výzdobou.

vianoce v škandinávskom štýle
Zdroj: Pinterest

Severský štýl dizajnu obsahuje prvky, ktoré sa zameriavajú priamo na prírodný dekor. Nájdeme tu paralelu medzi svetom prírody, ktorý sa prenáša do priestoru.

Vianočné dekorácie Škandinávie vychádzajú z klasického škandinávskeho dizajnu. Farebné kombinácie sú neutrálne, a  priestor oživený prírodnými prvkami. Množstvo vianočných dekoratívnych prvkov, ktoré opisujeme v článku, môžete vytvoriť použitím jednoduchých aranžérskych kúskov, ktoré pravdepodobne máte vo svojej domácnosti. Inšpiráciu a dokonca i časť dekorácií na výzdobu nájdete priamo v prírode – šišky, vetvy, peň, halúzky. Kreativite sa medze nekladú.

sviecky
Zdroj: Pinterest

Tip na záver 

Teplé textúry podčiarknú vianočnú atmosféru, ktorú sa snažíme pretvoriť do príbytkov. Vyvolávajú v nás príjemný pocit tepla a zároveň navodzujú zimu. Prikrývky, umelé kožušiny a huňaté deky, vám pomôžu priniesť do vášho príbytku nádych pravej Škandinávie.

Pokiaľ vás zaujíma škandinávsky štýl, objavte našu sériu škandinávskeho nábytku!