kuchyňa v podkroví

Kuchyňa v podkroví: nemusíte o nej len snívať!

Kuchyňa v podkroví je časť obydlia, o ktorom snívajú mnohí. A niet sa, čo čudovať. Takéto umiestnenie je relatívne neobvyklé, ba možno preto je to raj pre dizajnérov. Usporiadanie kuchynského priestoru v rámci podkrovia so sebou prináša množstvo príležitostí na kreativitu a fantáziu. Môže za to práve skosený strop.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o nevýhodu, akési obmedzenie, ale opak je pravdou. Môžete vykúzliť veľmi rozmanité kombinácie a pôsobivé varianty. Šikovný architekt a gazdinka vedia spolu vyčarovať vkusnú miestnosť, ktorá bude srdcom domova.

Kuchyňa v podkroví si vyžaduje spoluprácu s architektom

Ak ste ešte len v štádiu plánovania podkrovnej kuchyne v projekte, je to ten správny čas na konzultáciu s architektom. Spoločne by ste sa mali pozrieť na stavebné skutočnosti akými sú: 

  • prívod vody 
  • odvod odpadu
  • výška nadmurovky
  • umiestnenie strešného okna resp. okien a podobne.

Podkrovie má veľký potenciál a bolo by priam hriechom ho patrične nevyužiť. Kuchyňa v podkroví vie  vyniknúť a dodať celému obytnému priestoru unikátny podpis. Poďme sa spoločne pozrieť na 3 pravidlá, ktoré treba dodržiavať.Interiér bude následne nielen funkčný a praktický, ale aj esteticky príťažlivý

1. Nábytok na mieru

Nábytok na mieru je v prípade podkrovnej kuchyne priam nevyhnutnosťou. Sklon strechy so sebou nesie isté fakty. Jedným z nich je, že ak chcete mať umiestnenú kuchynskú linku na šikmej strane steny, nie je možné eventuálne zavesenie horných skriniek. To však nie je žiaden problém. Môžete si dať rozšíriť spodné skrinky. Ideálne je, ak sú vstavané.  Alebo tam položiť úložné boxy. Inou alternatívou je ich nahradenie policami. V každom prípade dávajte len potrebný nábytok, ktorý budete aj využívať. V podkrovnom priestore treba šetriť skoro doslovne každým centimetrom. Prebytočné kusy by len priestor zmenšovali a stali by sa hltačmi prachu.

Iným vhodným riešením je rozšírenie pracovnej dosky. Tá štandardná má 60 cm. Ak si ju dáte zväčšiť, čo i len o pár centimetrov, uvidíte signifikantný rozdiel. Aj takýmto malým detailom, viete získať napríklad miesto na odkladanie vecí i kuchynských spotrebičov. V prípade, že disponujete s dostatočnou plochou, otázku odkladacieho priestoru riešte veľmi populárnym kuchynským ostrovčekom.

Rada odborníka: Čím je menší sklon strechy, tým hlbšia je pracovná doska. Zošikmenie s výškou nadmurovky pod 110 cm sa neodporúča pre situovanie linky. V takomto prípade, by ste si udreli hlavu.

2. Osvetlenie

Dobré osvetlenie v kuchyni je priam kľúčové. Podkrovie totižto nemusí vždy prepúšťať dostatočné svetlo zvonku. Preto je viac akovhodné strategické umiestnenie strešného okna resp. okien, pokiaľ vám to dovoľuje dispozičné riešenie. Zaistíte tak nielen presvetlenie miestnosti, ale aj jednoduchú vetrateľnosť. Na trhu je dostatočne široké portfólio, a tak sa nebojte zapracovať i viacero okien. Najlepšie s rôznou veľkosťou. Iným faktorom, ktorý treba brať do úvahy je výška a okna a jeho sklon. Mali by ste vidieť nielen na oblohu, ale i okolie. Jeden z dôvodov, prečo sa tešiť na celé hodiny strávené v kuchyni, je predsa krásny výhľad. Zhruba vo výške 100-120 cm by mal byť spodný parapet okna. V prípade, že by bolo umiestené príliš vysoko, cítili by ste sa nepríjemne, podobne ako v tmavej pivnici.

Čo ak nemáte možnosť zvoliť si presný počet, veľkosť a umiestnenie okien? Jednoduchým riešením je svetlovod a iné bodové svetlá. Tie vedia svojím prevedením a dizajnom pridať na vzhľade a celkom dojme kuchynského priestoru.

Vedeli ste, že…

Podmienkou pre dobré osvetlenia je zasklenie, ktorého veľkosť je  približne 15% plochy miestnosti. Ak je to viac, o to lepšie. V prípade veľkoplošného zasklenia sú žiaduce rolety alebo žalúzie. Miestnosť sa neprehrieva a chráni pred slnečným žiarením. Nielen z tohto dôvodu by kuchynská linka nemala byť orientovaná na oslnenú stranu.

3. Komplexnosť

Významným elementom kuchynského podkrovia je jeho komplexnosť. Jednotlivé kuchynské zóny by mali na seba nadväzovať a dávať zmysel. Mali by umožniť rýchlu a praktickú obsluhu. Ako príklad môže poslúžiť umiestnenie pracovnej plochy pod okno. Takisto by sa tam mohla nachádzať umývacia zóna, prípadne malý jedálenský stôl.  Varná zóna potrebuje digestor.

Čo sa týka stolovania, tak v prípade menšieho priestoru využite barový pult. Ak disponujete veľkou plochou voľba veľkého jedálenského stola v jedálni je prirodzená voľba. Skvelou alternatívou je rozkladací stôl v prípade veľkej návštevy. Dôležité je, aby k nemu mal každý pohodlný prístup. Ozvláštniť už bez tak atypickú kuchyňu sa dá pomocou netradičných prvku v podobe servírovacieho stolíka na kolieskach. Prostredníctvom priečok dosiahnete efekt optického oddelenia jedálenského kúta a samotnej kuchyne.

Dosiahnite aj vy jedinečný vzhľad a zároveň útulné čaro podkrovnej kuchyne. Veríme, že pre väčšinu z vás je to malá-veľká výzva, na ktorej dokážete uplatniť svoje dekoračné schopnosti a zručnosti a vaša kuchyňa v podkroví sa tak stane srdcom vášho domova.